sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Se elää






Tässä on hakukansioni kansikuva. Ennakkotehtäviä piti olla kahdeksan, mutta minulla on niiden töiden lisäksi vielä tämä piirros. En usko, että se on mikään suuri rikos, sillä tämä kuva on kuitenkin vain osa kansion ulkoasua, eikä niinkään itsenäinen työ.

Minua ovat aina kiehtoneet piirrokset, jotka luovat kolmiulotteisen illuusion. En ole itse ikinä aikaisemmin yrittänyt sellaisten töiden tekemistä, mutta nyt halusin kokeilla, jos onnistuisin saamaan perhosen pikkuisen irti paperista. Minulle ei tietenkään riittänyt se, että perhonen olisi  vain seissyt paperin päällä, vaan se piti saadaa lentämään arkin yllä - totta kai. Tulos ei ole mikään tajunnan räjäyttävä, mutta ihan kiva kuitenkin. Kukaan ei ole seppä syntyessään näin kliseisesti  ilmaistuna, joten taidan olla tällä kertaa ihan tyytyväinen tähän. 

Valitsin perhosen kanteen siksi, että siinä tiivistyy hyvin minulle tärkeät asiat taiteen tekemisessä. Haluan siis teoksiini selkeää teknistä toimivuutta ja kauneutta, mutta kuitenkin sellaisen idean, että vain taivas on rajana. Jos perhosta koskee liian kovalla kädellä, se ei näe enää seuraavaa päivää. Liian raju käsittely kadottaa myös taideteoksesta elämän, joten tarkkana pitää ihan oikeasti olla.

Liitän vielä valmiiseen kanteen perhosen alapuolelle taidemaalari Paul Kleen lausahduksen: "Taide ei toista näkyvää, pikemmin se tekee näkyväksi". Tällä hetkellä kansi on niin kesken, että en ole voinut tekstejä siihen vielä kirjoittaa.  Alunperin ymmärsin kyseisen tekstin niin, että taiteessa on pyrittävä mielikuvituksellisiin kuviin, jotka eivät välttämättä esitä yhtään mitään. Tajusin kuitenkin, että sen voi ymmärtää myös toisin; tarkasti piirretyt kuvat eivät välttämättä ole kopioita ympäröivästä maailmasta, vaan ne ovat itsenäisiä eläviä ja hengittäviä asioita, jotka taiteilija on tehnyt näkymättömyydestä silmin nähtäväksi. Lause on ikään kuin puolustus valokuvatarkkojen töiden kannalta.  Minun perhoseni ei ole valokuvatarkka, mutta kohtalaisen realistinen kuitenkin. Se ei kuitenkaan ole kopio mistään, vaan se elää omaa elämäänsä yrittäen lentää ulos paperiarkista.

6 kommenttia:

  1. Upea työ, joka täydellistää kansiosi todella. Myös valitsemasi sitaatti sopii paikallensa loistavasti :)

    VastaaPoista
  2. Vau! Oon ihan surkea piirtämään, enkä voi käsittää, miten jotkut osaa tehdä tällaisia! :---Dd

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjottelemalla oppii, jos vaan tosissaan tahtoo. Itsekkään en ole luonnonlahjakkuus niin tiedän, että tuloksia saavuttaa ahkeralla harjoittelulla. Ei ihan kaikki tietysti opi koskaan, mutta toivoa on! :D

      Poista