perjantai 5. helmikuuta 2016

Puupiirros






Tällaista työtä en ole aikaisemmin päässyt tekemään ja voin sanoa, että tämä oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tekniikka. Aluksi piti piirtää haluamansa kuva paperille, josta se sitten käännettiin valopöydän avulla peilikuvaksi - mikäli siis tahtoi. Itse tein niin, koska en luottanut oman piirrosjälkeni tekniseen toimivuuteen, jos se olisi vedostettu peilikuvana. Piirroksen kääntämisen jälkeen alkuperäisen piirroksen rajat väritettiin punaliidulla, jotta kuva voitaisiin siirtää koivuvanerilaattaan. 

Koivuvaneri itsessään käsiteltiin ennen piirroksen siirtämistä tummalla lakalla lähinnä sen vuoksi, että kaivertaessa on helpompi hahmottaa, mitkä alueet jäävät kuvassa valkoisiksi. Saatoin kuitenkin epähuomiossa lakata itseäni enemmän kuin varsinaista laattaa, mutta onnekseni kyseinen litku oli vesiliukoista. Käsiteltyyn koivuvaneriin siirrettiin piirretty kuva käymällä kaikki ääriviivat jollain kynällä läpi peilikuvaksi käännetyltä puolelta, jolloin toisella puolella oleva punaliitu siirtyi laattaan.

Itse halusin tässä työssä ääriviivojen jäävän värillisiksi alueiksi, mikä tiesi enemmän pikkutarkkaa kaivertamista. Haluamaani lopputulokseen olisi myös päässyt kaivertamalla vain ääriviivat ja vedostamalla sitten valkoisella värillä mustille/ tummille papereille. Tajusin tämän asian pikkuisen liian myöhään. Olenhan ennenkin sanonut, että minulla on tapana mennä aidan yli melko kunnianhimoiselta korkeudelta, jolloin sieltä saatetaan tulla pää edellä alas. Kai se on olevinaan jotenkin kivaa.

Työni oli hyvin pikkutarkka ja jostain kyllästymisestä tai mielikuvituksen liiallisesta vaeltelusta johtuen en aina ollut ihan skarppina, jolloin vetäisin taltalla sieltä mistä ei missään nimessä olisi saanut kaivertaa ja jouduin paikkailemaan tuhoamiani alueita pakkelilla. Paikkaukset näkyvät aina enemmän tai vähemmän, joten täysin sileää lopputulosta on pakkelilla vaikea saada.





Ensimmäiset vedokset olivat erittäin huonoja johtuen varovaisesta värinkäytöstä ja siitä, että laatta ei ollut vielä imenyt väriä tarpeeksi. Paperina käytimme japaninpaperia. Useamman vedoksen jälkeen lopputulos parani ja työt näyttivät mielestäni kivoilta ollakseen peräisin ensimmäisestä puupiirroksestani. Aluksi minua häiritsivät taivaalle ja kuvan alaosaan jääneet viirut ja meinasin poistaa ne kaivertamalla laattaa syvemmältä, mutta huomasinkin jostain syystä pitäväni kyseisistä ”virheistä”. Viirut toivat linnoitukseen lisää rakennetta ja kuva näytti olevan peräisin vuosisatojen takaa.

Käytin enimmäkseen tummia sävyjä ja suurimman osan kuvista vedostin prässillä. Siinä piti vain muistaa suojata prässin pedit hyvin, jotta ei sitten epähuomiossa mokaisi ja siirtäisi puupiirrostaan prässin kankaisiin. Siitä kun takuuvarmasti jäisi vielä nolosti kiinni. Meille opetettiin myös useamman laatan käyttämistä vedostaessa, mutta itselläni ei aika ihan riittänyt siihen. Kokeilin käsin vedostamista myös vähäsen, mutta huomasin melko nopeasti, että kärsivällisyyteni ei riittänyt tarpeeksi tasaisen lopputuloksen saavuttamiseen.

Kuitenkin olen tyytyväinen lopullisiin vedoksiin, vaikkakin niissä on parantamisen varaa ihan reippaasti. Kaiken kaikkiaan minulle jäi positiivinen kuva puupiirroksen tekemisestä, mutta haluan vielä varoittaa ihmisiä siitä, että värien ja telojen siivoaminen käytön jälkeen on erittäin hermoja raastavaa ja pirullista puuhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti