sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Alla prima

Tämä on yksi kansalaisopistossa tehdyistä harjoituksista, jossa oli tarkoitus maalata jotain syksyyn liittyvää ja käyttää apuvälineenä pelkkää palettiveistä. En kuunnellut, mikäli harjoituksen tekemiseen annettiin muita ohjeita. Rikoin sääntöjä vähän siinä mielessä, että levitin paperin pinnalle öljyä siveltimellä ja myöhemmin sulautin taivaan ja veden värit toisiinsa sormilla - törkeä rikos.

Palettiveitsen selkeä etu on rosoisten pintojen aikaansaaminen esimerkiksi vuorien ja kivien pinnalle. Oikein aseteltu maali palettiveitseen ja kevyt rento ote veitsestä mahdollistavat maalipinnan epäsäännöllisen "rikkoutumisen" hallitusti, jolloin vuoren pinta näyttää melko realistiselta. Tämän työn tekemiseen oli varattu aikaa vain vajaa kaksi tuntia, joten en ehtinyt panostaa vuoriin juuri ollenkaan.

Palettiveitsi on myös erittäin kätevä veden viimeistelyyn. Veitsen reunalla saa tehtyä  veteen erittäin ohuita ja ennen kaikkea suoria valkoisia viivoja, jolloin vesi näyttää elävämmältä. Viivat erottavat maan ja veden toisistaan ja luovat vaikutelman hennoista aalloista.

Rakenteeltaan tämä kuva on melko samanlainen kuin muutama muu tekemäni maisemakuva; takana on vuoristo, keskellä järvi ja edessä pieni  kaistale maastoa. Värimaailmaltaan tämä kyllä eroaa muista. Olen tyytyväinen lopputulokseen ottaen huomioon, miten lyhyessä ajassa tämä kuva piti tehdä - ei huono.

4 kommenttia:

  1. On kyllä upea, etenkin, kun aikaa oli noin vähän! Tosi kiva, kun kirjoitit vähän käyttämästäsi tekniikasta, tommoisia pätkiä on kyllä kiva lukea, etenkin, kun nyt vaikka tuo palettiveitsi ei ole itselle tuttu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! hyvä jos tekstistä on jotain hyötyä muillekin :)

      Poista
  2. Holy moly, tuijotin hetken ett osaako joku oikeesti maalata noin hienosti.. Tulee mieleen nää 1800-luvun kuuluisat taiteilijat ja niiden teokset. Ihan mahtavaa nähdä, että yhä tänäkin päivänä tätä taiteen muotoa harjoitetaan ja jalostetaan.

    Itsehän siis en osaa maalata - siveltimet, pensselit ja kaiken maailman maalaustarvikkeet on mulle ihan hepreaa, enkä ees erota niitä toisistaan. Nautin kyllä maalaustaiteen katselemisesta, mutten vain osaa tuottaa sitä. Nää sun maalaukset, mitä täällä on näkyny, on muutkin tosi hienoja, mutt oon vaan liian laiska kommentoidakseni kaikkiin. :D

    Onko mahdollista, että lisään blogisi ehkä blogini Linkkejä-listalle? Sieltä löytyy siis linkit aktiivisesti seuraamiini blogeihin, joihin toivoisin muidenkin löytävän tiensä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jestas mitä hehkutusta, kiitos! Hetken vielä varmaan kestää ennen kun olen oikeasti 1800- luvun kuuluisien taiteilijoiden tasolla, mutta sun kommentin perusteella tunsin itseni vähän aikaa ihan tosi taitavaksi :D Ja kyllä mun blogin saa laittaa tuohon linkkilistaan, hienoa jos laitat :)

      Poista