maanantai 20. heinäkuuta 2015

Valtaväki

PMMP - Kovemmat kädet

Valokuvaus ei ole vahvinta aluettani, mutta päätin nyt kuitenkin kuvata sellaisia asioita, jotka tavalla tai toisella ovat minua koskettaneet. En häpeä myöntää sitä, että olen tavattoman herkkä ihminen ja koen hyvin voimakkaasti ympärilläni tapahtuvat asiat. Sen takia halusin nyt jakaa ajatuksiani ja toivon, että ne herättävät jonkinlaisia tunteita myös teissä. Aihe on rankka, mutta minusta tästä asiasta pitää voida puhua häpeilemättä ja vähättelemättä. Omia kokemuksia tai tuntemuksiaan saa myös ihan rohkeasti tulla kertomaan.


Lapsiin kohdistuva niin fyysinen kuin psyykkinenki väkivalta on jotain sellaista, joka saa ihokarvat nousemaan pystyyn ja synnyttää auttamatta mielettömän vihan tunteen. Sitä ei voi oikein puolustella millään, ei vaikka mitenpäin asiaa kääntäisi. Väkivalta tietysti kaikissa muodoissa ja tilanteissa on väärin, mutta kuristavimmalta se tuntuu silloin, kun se tapahtuu perheen piirissä. Vanhemman tärkeimmän tehtävän pitäisi olla turvallisen kasvuympäristön rakentaminen ja lapsesta huolehtiminen rakkaudella, täysin ehdoitta. Oulun vauvasurmat ja 8-vuotiaan Eerikan murha ovat viimeaikoina otsikoissa olleita äärimmäisiä ja pelottavia esimerkkejä rajusta vanhempien vallankäytöstä ja pahan olon purkamisesta viattomaan kohteeseen. Suomen lisäksi ulkomailta ja kehitysmaista löytyy tuhansittain surullisia esimerkkejä lasten hoitamisen laiminlyönnistä kuolemaan saakka, päivittäisestä kehoa rikkovasta väkivallasta seksuaalista hyväksikäyttöä unohtamatta. Lista jatkuisi loputtomiin ja jos haluaisi käsitellä ne asiat perusteellisesti, pitäisi kirjoittaa kokonainen kirja.  Ihminen on pedoista pahin.

Lapsi kokee ympäristönsä moninkertaisesti voimakkaammin kuin aikuinen ja siksi he rikkoutuvat vielä helpommin. Lapsilta puuttuu ahdistavien tilanteiden käsittelyyn tarvittavat keinot lähes kokonaan ja monesti leikkiminen ja piirtäminen ovat ainoat asiat joilla oloa voi helpottaa. Lapsi aistii myös, jos aikuisella on paha olla ja vanhempien välinen riitely ei useinkaan jää huomaamatta. Lasta ei  tarvitse fyysisesti kurittaa tai sanoin satuttaa, koska sairastunut ympäristö hoitaa väkivallan myös hyvää tarkoittavan ja rakastavan vanhemman puolesta.

Pahassa olossa ei sinällänsä ole mitään väärää; kukaan ei jaksa loputtomiin kantaa liian raskaita asioita, liittyivät ne sitten mihin tahansa. Masennukseen ei edes tarvitse olla mitään sen erityisempää laukaisevaa tekijää. Mieli voi sairastua ilman tiedossa olevaa syytäkin. Avun hakemisen vaikeus on osa masennuskierrettä, jota on vaikea ymmärtää ilman omaa kokemusta masennuksesta. Kulttuurissamme vallitsevat normit ja säännöt nostavat kynnystä hakea apua varsinkin miehillä. Väärin ei ole olla masentunut, mutta väärin on satuttaa ympärillään olevia oman sairautensa takia. Ihmistä ei saisi tuomita, teot sen sijaan pitää.



Lapsen kertomusta väkivallasta ei läheskään aina uskota ja huolestuneet läheiset ja satunnaiset ulkopuoliset joutuvat helposti puun ja kuoren väliin. He huomaavat havahtuvansa todellisuuteen, jossa välineitä asian purkamiseen ei vain ole. Moni ei yritä puuttua asiaan millään tavalla. Lastensuojeluviranomaiset tekevät kriittisissä tilanteissa kohtalokkaita virheitä, jotka rikkovat lapsen vielä pienempiin osiin kuin aikaisemmin. Näitä työntekijöitä on jälkeenpäin helppo vihata ja miettiä mielessään miksi he eivät hoitaneet työtehtäviään ja toimivat epäreilusti tai miksi he eivät välittäneet. Tosiasiassa nämäkin ihmiset ovat vain ja ainoastaan ihmisiä ja nuo kyseiset asiat ovat solmussa käsittämättömän moneen suuntaan. Valitetttavaa mutta totta. Tämän voi täysin ymmärtää vasta kun on ollut vastaavassa tilanteessa itse. Varmasti näistä tehtävistä löytyy tunteettomiakin ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneet kuin rahasta ja omasta itsestään, mutta toivottavasti näitä on harvassa.



Alkoholista aiheutuvat haitat koskettavat joka viidettä lasta. Perheissä joissa vanhempi kokee olevansa kohtuukäyttäjä, saattaa siitä huolimatta olla pahoinvoiva lapsi. Pienen ihmisen silmin humaltunut aikuinen voi olla pelottava kokemus. Lapsi ei voi lähteä tilanteesta pois ja joutuu olemaan varuillaan, jolloin turvattomuuden tunne valtaa mielen. Humaltuneena vanhempi käyttäytyy ja kohtelee muita eri tavalla ja jotkut muuttuvat alkoholin vaikutuksesta väkivaltaisiksi. Perheissä joissa alkoholin käyttö on runsasta, voi lapsi joutua elämään jatkuvassa pelossa. Pienten lasten vanhemmilta ei tietenkään ole syytä kieltää alkoholia kokonaan, mutta lasten ehdoilla on aina mentävä, vaikka hän ei oma aloitteisesti osaisikaan tai uskaltaisi kertoa pahalta tuntuvista asioista tai peloistaan. 

Lapset ovat tulilinjalla surullisen usein. Liian moni kokee turvattoman lapsuuden ja jossain kohtaa nämä traumat purkautuvat jättäen jälkeensä lisää tuhoa. Ihmisten pahuus on tullut esiin monta kertaa, mutta silti jostain syystä se yllättää aina yhtä paljon. 

4 kommenttia:

  1. Aika usein kysytään, että miten voi löytää kumppanin jos ei käy baareissa jne. En tiedä kuinka usein perheen perustaminen lähtee alkoholista, mutta miksi ihmeessä sellainen tapa edes on olemassa? Monet ovat hyviä perustelemaan semmosia, eikä niitä voi helposti muuttaa. Mutta jos yhteiskunta voisi muuttua sellaiseksi, että vesiselvänäkin voisi olla ja tavata ihmisiä...

    Sama juttu muuten taiteen tekemisessä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti. Nykykulttuurissa tuo alkoholi on tiiviisti läsnä vähän kaikessa ja noita normeja on tosi hankala yhden ihmisen alkaa muuttamaan ihan yhtäkkiä. Koko ajan maailma muuttuu avarakatseisemmaksi niin ehkä joskus tulevaisuudessa tämäkin probleema hälvenee. Itselläni ei ole mitään alkoholin käyttöä vastaan niin kauan kuin siitä ei aiheudu vahinkoa. Ja toivottavasti se, että taiteilijat ovat jatkuvasti jossain aineissa, on vain stereotypia... :D

      Poista
  2. En viitsi kommentoida omalla nimelläni mutta meillä isä oli kova juomaan, varsinkin juhlien aikaan. Silloin pienenä lapsena sitä oli esimerkiksi ennen joulua kovin varpaillaan, kun ei voinut tietää joutuuko keskellä yötä ulos pakkaseen tai mitä isä tekee äidille. Nyt 24 mittarissa ja ensimmäinen lapsi tulossa. Pidän huolen, että meidän lapset ei koskaan tule kärsimään alkoholin haitoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun jaoit kokemuksesi. Tuo on varmasti varjostanut lapsuuttasi todella ikävästi. Kuulostaa tosi rajulta, voin vain kuvitella :/ Ja tosi kiva kuulla, että et laita pahaa kiertämään! :)

      Poista